top of page

Veel gestelde vragen


“Ik vind het geluksmoment duur”. Die reactie kan ik me voorstellen en die hoor ik ook regelmatig. Zeker van particuliere cliënten, die ook nog btw betalen. Natuurlijk kan ik heel makkelijk zeggen dat u niets móet, maar het blijft een forse uitgave die helaas niet voor iedereen weggelegd is. De verklaring; bij een geluksmoment ben ik twee uur bij u, maar met reistijd mee ben ik meestal drie uur in touw. Ik bereken tussen Alkmaar en Haarlem geen reiskosten. En mijn agenda is natuurlijk niet volledig aansluitend gevuld met geluksmomentjes. Tenslotte: hoeveel ik ook van mijn werk houd, geen enkele ZZP’er kan overleven van een uurtarief lager dan 35 euro.

“Dit kan toch ook door een vrijwilliger worden gedaan?“ Daar heeft u helemaal gelijk in. Alleen zijn veel vrijwilligers zelf ook mantelzorger en het aantal vrijwilligers neemt alleen maar af. Feitelijk bekeken kan natuurlijk alle arbeid door vrijwilligers worden gedaan. Maar ik zie mezelf wel als professional. Ik heb een gedegen zorgopleiding, veel levenservaring en werkervaring in zorg en welzijn. Ik ben een leuke gesprekspartner voor ouderen.

“Ik vind het raar om te betalen voor gezelschap voor mijn ouders”. Die opmerking kan ik begrijpen. Ik denk dat we hier ook aan moeten wennen. Net als dat we aan zoveel nieuwe services hebben moeten wennen, allemaal diensten die draaien om personen. Het voelt wellicht als tekortschieten. De tijden zijn veranderd. Vroeger ging iedereen op zondag naar zijn ouders. Maar toen hadden we ook nog geen 24-uurs economie. De dames werkten vaak niet. Tegenwoordig is iedereen druk.

 

“Mijn ouders wonen al in een zorgcentrum, dan is dit toch niet nodig?” Het enige wat ik hierover uit eigen ervaring wil zeggen, is dat er zelfs in zorgcentra veel eenzaamheid is, ondanks allerlei (groeps)activiteiten. Soms klikt het niet met “groep” en soms zijn mensen liever op zichzelf. Maar voor je het weet, zitten deze mensen dan wel de hele dag op hun kamer. En de zorg komt vaak wel drie keer per dag langs, maar dat is vaak geen “quality time”.

 

bottom of page